jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj


THOSE WERE THE DAYS...


(Foto: Aina, fra Panorama)

Kunst og Historie, et av mine favoritt temaer og lese om. Så var jeg så heldig da. Stod der i brukthandelen, og plutselig fikk jeg øye på en gedigen gammel bok. 7 euro stod det på lappen. "Det kan vel ikke være noe interessant", tenkte jeg. Men bindet på boka gjorde meg nysgjerrig. Åpnet boka, og ikke i min villeste fantasi ville jeg trodd det jeg ville få se. Noen av sidene manglet, noen var løse, papiret var slitt og brunt, men hva gjorde vel det?! Boken er en innbundet samling fra det Nederlandske illustrerte ukebladet Panorama. Samlingen er fra mellom perioden 1913-1914. Og dette var altså originalen, for en skatt!!
Jeg søkte på internett for å finne litt mer ut om denne boka. Fant ut at den var verdt litt mer enn 7 euro, på nett går de for tusen lappen. Men ikke bare det. Hva som var historien bak. Panorama ble opprettet for å feire Nederlands sine 100 års uavhengighet. Den illustrerer det dagligdagse livet på den tiden, internasjonal politikk, fyrste- og kongehus, mote, kunst, vitenskap, handel, forretningsliv og historie. Kjempeinteressant og lese og jeg har brukt mange timer på å ble og lese meg gjennom alle sidene i boka. Her kommer det noen bilder..

(Foto: Aina, fra Panormama)
Gamle slitte Sider..herlig syn!!
Old worn paper, wonderful!

(Foto: Aina, fra Panormama)
Dette er en annonse som viser kunngjøring av et giftemål . Det artige er at det står hvor mye Marie Anne vil arve, og at Mr. John er sønn av Adel, og i tillegg at faren har et kjent etternavn og mora er datter av en bankmann. Regner med at disse tingene var stor status på den tiden!
Når jeg tenker meg om, er vel dette status også i dag :))
This is an advertisement with an announcement, marriage between a very rich girl and a man with aristocratic relations..Important details :)

(Foto: Aina, fra Panorama)
Denne artikkelen var artig altså. Her blir det godt forklart hvordan man skal rengjøre huset på best mulig måte!! Ler.. "Schoonmaak" betyr altså Rengjøring..
This article made me smile, no laugh! It explains in details how to clean your house in best possible way! Laughing.. :))
(Foto: Aina, fra Panorama)
"Modepraatje" står det. Det betyr moteprat. Her blir det fortalt hva som er siste mote det året. Altså moten i året 1913..Igjen, helt utrolige vakre kjoler og hatter!
"Modepraatje" means Fashiontalk. The article talks about latest Fashion, year 1913.
Again, lovely hats and dresses!

Antiques, Ancient art and history, my favourite subjects.
I was very lucky... One day i went to the local second hand store, i spotted this incredible big old book. 7 euros, not a lot of money and i thought it couldn`t be that interesting. But its cover made me a bit curious. I opened the book, and I could not in my wildest imagination believe what i was going to see. Old thick paper, filled with the most beautiful pictures i had ever seen.
I wanted to know a little bit more about the book, i searched the internet. I found out that "Panorama" is a Rare Antique book. It is a Memorial book at the occasion of the 100 years existence of The Dutch independence. This is an original book, a collection of every Panorama magazine which were published between 1913-1914. Illustrated in a very rich way, filled with pictures, and article about every day life, International politics, royal family and houses, art, science, fashion, trade,business life and history. Very interesting to read and i have spend many hours looking at all the beautiful pictures, the advertisement and read all the articles. What a Treasure!! So, i wanted to share some of the pictures, enjoy!

42 comments:

HildeS. said...

Ojojoj, for ein skatt du har fått tak i:o)
Heldiggrisen:o)
Å så kjekt det er når ein er så heldig å finne noko så fint.
Nydelege bilder.

Ha ein fortsatt fin dag:)

Lille Trille said...

Så heldig du har vært da :-)
Sikkert kjempegøy å lese et slikt "vitnesbyrd" fra svunne tider. Er jo litt moro å se at husvasken blir tatt i sid kjole med forkle utenpå...ikke noe joggebukse og t-skjorte der nei hi,hi.
Kos deg videre med lesingen.
Klem Lille Trille

Beth said...

Hei vennen!
Så fantastisk flott bok du har fått tak i! Det var godt at du stoppet opp og lot deg interessere av bokomslaget! Det er så flott med gamle bilder av damer i flotte klær, det er sånn at man får lyst til å ramme de inn og henge de opp i stua, selv om det er helt fremmende mennesker! Nå har forresten boka de kommet, så om ikke lenge så dukker det nok opp, ikke bare en bok, men to bøker i brevsprekken din! ;)

Varm klem fra Beth på Buer

Nygammalt said...

Wow, vilken häftig bok du har fyndat, för bara 7 euro! Tack för att du delar med dig. Det är så kul att få se modet hur det var. Kram.

Villa Utsikten said...

For en fantastisk bok da! Røverkjøp! Flott både utenpå og inni. Et varp!:)

karin a said...

Vilket skatt du har hittat! Det är kul med dessa tidsskildringar och den här skildrar ju en tid i förändring och full av politiska spänningar. De två första bilderna du har tagit är väldigt läckra (för att inte tala om hattarna och kläderna på bilderna)! Ha en fin onsdagskväll. Kram Karin.

Hulda said...

Så heldig du var med denne boka! Det er jo bare så artig å finne slike gamle bøker, man kan bruke de til så mangt. Er jo kjemepfint å scanne noen av sidene, kan brukes både til kort og diverse annet. Det bruker jeg å gjøre.

Kathrin said...

Fantastisk! Hvilket funn!!! Oi, oi, oi...mange fine motiv der, ja... mekke, mekke? det blir vel litt kopiering og transferpapir osv.... en lavendelpute eller tredve? Kos deg med den!

Ingrid said...

Gratulerer med kuppet! :) Artig med slike skatter!

chatrine said...

For en fin skatt du har funnet:) Jeg liker også slik gammel histore, om folk og hvordan de har levd. Å fine klær hadde de, er rett å slett bare å drømme seg bort til fortiden:)
Når et gjelder min bok "country houses of england" Om du liker stilen er det virkelig en flott bok!! Jeg har kjøpt den i London, den er på engelsk, fransk og tysk (i samme bok) Den er fra 1999, av Barbara & Renè Stoelite. helt SUPER bok, håper du får tak i den engang:)
Ha en super kveld Aina!
klem:)

Mia said...

Men vad underbart att få tag i denna bok! Grattis! kram

Thalia`s-sjelerom said...

Hei igjen, jøss for en skatt du har fått tak i... helt utrollig deilig å finne noe slikt. Jeg fant en hel serie på fem bøker i Danmark for 9 år siden, Europas historie... ikke en rift ikke en flekk.. bare så spesielle, med ekte skinninnbinding og gullskrift. Jeg får ta å legge de ut her på min nye blogg en dag!
Om du lurer på hvem dette er... så er jeg mammaen til Anniche... Tidligere på Paletten. :))Har ordnet meg en ny blogg! Titt inn å se. Ha en fin kveld videre!

Ellie said...

Oi, det var litt av en skatt du fikk tak i! Elsker slike gamle ting! Måtte le av at det stod hvor mye bruden ville arve! Ikke nevneverdig romantisk, kanskje...Fint innlegg nedenfor også. Du tar bare så flotte bilder, både i dette innlegget og det nedenfor! Det er en god filosofi at det man tar inn i huset skal fylle en funksjon. Jeg vil gjerne etterleve den jeg også, men trenger nok å skjerpe meg litt der noen ganger :-) Ha en fortsatt god uke, godt å høre at du er ved bedre mot nå!

Zee said...

Hi, thanks for sharing these wonderful images!!! I love to see old photos...

~Junkyard Jennifer said...

Wow! What a great find! I love vintage photographs and how they let your mind wander. I love to imagine what their lives were like back then.

signe said...

Oj, vilken vacker och spännande bok du fått tag på! Skoj! Såg hos Jenny att du jobbat med inredning! Va roligt! Det är ju många som gör det nu förstås och det blir konkurrens som du sa! Ha en fin dag! Kramar från Signe :)

WhiteVintageDreams said...

Åååh vilken underbar bok :). Jättefina bilder o för att inte tala om reklamen...åh himmelrike *fniss*.
Du kan hitta skatter du :).
Kram

Mia said...

Det er jo litt av en skatt du har fått tak i der, Aina, og for kun 7 euro! Veldig artig å eie, å bla i og ikke minst la seg inspireres av. For det er alltid noe ved "gamle dager" som inspirerer, ikke sant? Kos deg med boken og med alle de herlige kreative gjøremål du fyller dagene dine med. Så kommer jeg nok tibake til den "Lavande-puten" også.

organic-lizzi said...

Du har jammen "nese"for mange ting..
Spennende bok da..
Nyyyydelig dag til deg!!
klem Randi

Deb said...

What a great treasure Aina!
Enjoy.

Deb

Emmeline said...

Du Aina du Aina... Du er jo fantastisk flink til å finne små skatter, denne gangen intet unntak!
En fantastisk bok. Jeg har noe lignende nedi kjelleren her, men har vel ikke tenkt at det har vært av verdi---men det har det jo!!
Kjekt å se!!

Anemone said...

Nei men se... føler nesten selv å ha boka i hendene nå når du har referert så masse fra den. Spennende og interessant. Lurer noen ganger virkelig på hvordan det ville vært og levd i "historien" jeg da...

Tilde said...

Vilken skatt.. så kul att du visar oss boken Hattarna är ju spännande , fina bilder
PS Pavlovatårta är en marängbotten med grädde och frukt..mums

Milly said...

For en skatt, heldige deg! Boken ser helt herlig ut, den får du nok mye glede av. Elsker den spesielle stemningen sånne saker med en egen , gammel historie har.

Poppins said...

Oj, oj, vilken skatt du hittade! Skulle också kunna sitta i timmar och titta på dessa sidor. Och så mycket inspiration du måste få av alla bilder.
kramar

Line said...

å din heldiggris!! den boka ser helt fantastisk ut!! så mye inspirasjon, og så mye som kan brukes til bilder og dekor i arbeidene dine.
Ha en fin kveld Aina :)

Anonymous said...

Oh my- what a wonderful find! The feel of old books is so comforting. The photos in your book are so interesting. The ladies are dresses so chic..kind of makes the jean look pretty boring. Luck girl!
Best,
Kathy

Inmycarport said...

Vilken vacker bok du fått tag på!
Pärmen är helt underbar!
Kram Maria

Mita`s hjørne said...

Dette var jo virkelig en skatt, å sikkert kjempemorro å få eie en slik bok...
Morro at det er historier fra hverdagslivet, både i ord og bilde...

Ha en koselig kveld...

monique said...

Wow zeg, wat een ontzettend leuk en mooi boek heb je gevonden zeg!Het is inderdaad een schat!

Pia..... said...

Hej så vackra bilder du har ..vilken skatt...stackars dej som har hemlängtan..det måste vara jobbigt..ska du flytta tillbaka om tio månader eller..du får ta vara på dej och ha det så gott..PIA

Sylvia said...

For en skatt!!! jeg elsker gamle bilder/fotografier....de forteller jo en historie om den gang.....
Da vi bodde et år i Brummunddal, fikk jeg låne en bok av en mann, der det var bilder og historie om byen, og det var skrevet masse om det huset vi leide der...et digert herskapshus. Kjempespennende lesning!
Dessuten synes jeg disse kjolene og hattene de hadde den gangen var råflotte. Skulle gjerne hatt en slik kjole selv, jeg. Tenk å troppe opp i et selskap i en så flott kjole. Boa har jeg iallefall anskaffet meg.......
Nei, du er jammen flink til å oppdage hemmelige skatter, altså!

Prairie Home-Sherry said...

Beautiful Pictures!!! Love the modern country style...REFRESHING!

Jenny said...

Vilken skatt!
Vackra bilder i boken!
Trevlig helg!
Kram
Jenny

EVA AGNES said...

Men, vilken bokskatt du har fått fatt i.
Otroligt vacker framsida och även inne i boken.
Förstår att du ägnat mycket tid åt den. Härligt!
Kram och ha en bra helg
Eva Agnes

Rose said...

Old thing fascinate me. I once lived in a house that was built in 1913. I enjoyed invisioning the lady of the home going about her daily work in the attire shown in these pictures. It would certainly be fun to be able to show her how much her home had been changed over the years. I love your blog. You always have the most beautiful pictures on it. Always a source of inspiration. Thank you.

Metteflette said...

Åhhh, jeg elsker gamle bøker og blader!!! Denne var jo virkelig et kupp!!! Utrolig artig :-) Kos deg masse i helgen Aina. Klem fra Mette

Guldkant På Livet said...

Hej Aina, oj vilket fynd, en bok för ca 80 nok och är värd tusen! Inte illa, boken var ju jättesnygg att ha framme som dekoration och vilka fina bilder, jag antar du inte tänkt klippa sönder den : ) Jätetfina foton med, även i inlägget under! Ha en toppenhelg! Mari.

Olstad said...

For en skatt. Jeg undrer hva som hadde stått i avisene om divers ektepar i dag, jeg synes slike gamle sjarmerende historier er så søte.

For et utorlig flott stempel i reklamen det hadde jo i dag vært en flott logo.. Har tiden stått stille.
Merkelig.

Så hyggelig innelgg - dette var aritg å lese om.

God Helg

karin a said...

Go kväll min vän! Kikar bara in för att önska god helg och tacka för den otroligt trevliga kommentaren inne hos mig idag. Den värmde och gjorde mig så glad. :) Men det tog ett tag innan jag lyckades lista ut vad lue är (mössa/hatt!?). Ska bli kul att se bild på den här framöver. Målade du verkligen 50 kort! Helt fantastiskt! Har själv en julkortsidé som jag tänkte utveckla i helgen. Ha en riktigt härlig helg. Sov gott och stor kram från Karin. :)

Michele said...

Your blog is wonderful! Thank you for adding the english. I have been to so many interesting blogs today, but unfortunately I was not able to read them. I love all your great photo's they are beautiful.
Thank you so much for sharing.

KJ said...

What a fascinating book! It reminds me of some of the older photos that I have of my own Scandinavian ancestry! What a treasure trove!

Hugs, KJ
California